ETALAGEBENEN

Vasculaire therapie als behandeling van etalagebenen

Een middagje shoppen is voor veel mensen een welkome afwisseling. Veel etalages zijn prachtig ingericht en zijn de moeite waard om te bekijken. Op die manier proberen winkels potentiële klanten te verleiden naar binnen te gaan. Dit is echter niet altijd de reden waarom voetgangers vaak stil blijven staan voor een etalage. Het kan ook zijn dat ze last hebben van zogenaamde etalagebenen.. De medische benaming voor deze aandoening is “perifeer arterieel vaatlijden”, afgekort PAV. We spreken van een PAV wanneer de doorbloeding van de slagaders in de ledematen (met name de benen) verstoord is.

Oorzaak is een vernauwing in de bloedvaten

De oorzaak hiervoor zijn vernauwingen in de bloedvaten als gevolg van vetafzettingen. Hierdoor kan het bloed slechts beperkt verder stromen. In het beginstadium van een perifeer arterieel vaatlijden of in rusttoestand leidt dit echter nauwelijks tot klachten. Door te wandelen of te rennen hebben de spieren echter meer zuurstof nodig. Doordat de doorbloeding echter beperkt is, kunnen de spieren onvoldoende voorzien worden van zuurstof. Dit uit zich in een hevige pijn in de benen, met name in de kuiten en de bovenbenen. In rusttoestand neemt de pijn af. Daarom blijven patiënten die te kampen hebben met een perifeer arterieel vaatlijden, vaak elke paar meter staan. Omdat sommige patiënten dit niet prettig vinden proberen ze hun steeds onderbroken wandeling er uit te laten zien alsof ze daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in de verschillende etalages.

Hoe gevaarlijk is een perifeer arterieel vaatlijden?

Het grootste gevaar van een perifeer arterieel vaatlijden is het feit dat deze aandoening lange tijd onopgemerkt blijft en nauwelijks klachten veroorzaakt. De eerste symptomen van de ziekte worden vaak niet serieus genomen. Mensen gaan vaak pas naar de dokter wanneer ze pijn ervaren tijdens het lopen of in rusttoestand.

Vier stadia

Het verloop van de pijnsymptomen is in te delen in de vier stadia van perifeer arterieel vaatlijden. Fase I: De patiënt is nog relatief klachtenvrij, eventuele pijn wordt vaak als toeval beschouwd. Fase IIa: Het is nog steeds mogelijk om meer dan 200 meter te lopen zonder pijn. Fase IIb: Meer dan 200 meter lopen zonder pijn is niet mogelijk. Fase III: Ook tijdens het liggen of rusten treedt pijn op. Fase IV: Grootschalige aantasting van het weefsel met zweren en wondinfecties.

De behandeling van etalagebenen kan via lichttherapie of magneettherapie.

Etalagebenen behandelen met lichttherapie

BEMER brengt de beweging van de capillairen weer op gang

De fysische vasculaire therapie BEMER is een wetenschappelijk aangetoonde methode om door middel van elektromagnetische signalen de beperkte beweging van de capillairen weer op gang te brengen. Zo wordt de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen van en naar het weefsel en de organen verbetert. De toepassing van de fysische vasculaire therapie BEMER leidt als gevolg van een betere microcirculatie zowel preventief als tijdens de behandeling in het beginstadium van een perifeer arterieel vaatlijden tot aantoonbare effecten.
Een gecontroleerde studie toonde verder het effect aan van de fysische vasculaire therapie BEMER als aanvullende therapie bij de behandeling van een perifeer arterieel vaatlijden. Deze studie toont aan dat patiënten met etalagebenen na de BEMER-therapie in staat waren een beduidend langer stuk te lopen dan patiënten die de therapie niet hadden gevolgd.

Bij etalagebenen is de BEMER therapie  een eenvoudige en doeltreffende therapie.
Voor andere mogelijkheden kijk bij het AMC Amsterdam

Is uw interesse gewekt na het lezen van deze pagina neem dan contact op voor een gratis kennismakingsgesprek en een BEMER ervaring. Contact.